Five Letter Word For Favorite New York Times Crossword Clues? Witty

How much do we love the New York Times crossword puzzle? Let us count the ways … never mind, we can’t count that high. We can, however, count on it to continually challenge us with its sagacious clues and delight us when we discover the astute answers that fit just right.

While each puzzle offers something unique, with aha moments aplenty, some of their clues stand out as particularly brilliant and witty. Here are 15 of the best clues the NYT Crossword puzzle has provided over the years … along with their answers.

The 15 best NYT Crossword clues

1) Clue: Lead story in tomorrow’s newspaper.

Answer: CLINTON ELECTED

This epic clue ran on election day 1988. Was it divination? Nope, the answer BOB DOLE ELECTED would have also fit, so their bases were covered.

2) Clue: Looks pretty schlubby

Answer: CUTAPOORFIGURE

A schlub is one thing, but schlubby oh-so-accurately describes how we feel when we can’t remember the last time we used shampoo that wasn’t dry.

3) Clue: Microsoft Chief

Answer: BILLG

Aw, this was actually a marriage proposal for another Bill G.—Bill Gottlieb. Two other clues sealed the deal for him: “1729 Jonathan Swift pamphlet” (Answer: AMODESTPROPPOSAL) and “1992 Paula Abdul hit” (Answer: WILLYOUMARRYME). She said yes!

4) Clue: First lady’s residence

Answer: EDEN

Sorry, Melania, this one goes way back.

5) Clue: Pat on the buns?

Answer: OLEO

Why doesn’t anyone pass the oleo anymore?

6) Clue: Not in one’s cups?

Answer: BRALESS

Tee hee.

7) Clue: One who accepts charges

Answer: MATADOR

Ole!

8) Clue: Sentence structure?

Answer: JAILHOUSE

We love grammar, but that’s quite the clever homonym twist, or to be more specific, homograph twist.

9) Clue: Unexciting, low-paid work, in modern lingo

Answer: MCJOB

Mcjob is an actual entry in the Dictionary, first coined in Douglas Coupland’s novel Generation X. Order up!

10) Clue: Not in a million years!

Answer: HELLNO

The answer is certainly more emphatic.

11) Clue: Condition of being awesome, in modern slang

Answer: EPICNESS

Not to be confused with epicene (an adjective meaning “belonging to, or partaking of the characteristics of, both sexes), this is a slang twist on epic.

12) Clue: More than quirky

Answer: OUTRE

Calling someone’s behavior outre (derived from the French word outrer, which means “to push beyond bounds”) sounds a lot classier than calling them bizarre.

13) Clue: Main course?

Answer: ALEE

While you’re probably thinking food, this is actually a play on the nautical term alee, which means “upon or toward the lee side of a vessel.” File that one away.

14) Clue: Pole vault units?

Answer: ZLOTYS

zloty is a monetary unit in … you guessed it, Poland.

15) Clue: The __mightier …

Answer: PENIS

Naughty, naughty.

Sign up for our Newsletter!
Start your day with weird words, fun quizzes, and language stories.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

The Dictionary Is More Than The Word Of The Day

Enter your email for quizzes, quotes, and word facts in your inbox every day.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.